Džemové variácie alebo ako potešiť chuťové bunky na rôzne spôsoby pomocou esenciálnych olejov doTERRA

Džemové variácie s esewnciálnymi olejmi doTERRA

Máme tu leto, je tu na betón… Poznáte túto pesničku od detských interpretov Smejko a Tanculienka?

Máme tu leto a s ním sa spája teplo, voda, prázdniny, vône, ovocie a rodinní príslušníci, ktorí vám radi domov z lásky prinesú za tašky alebo debničky ovocia zo záhrady. Poznáte ten pocit, keď odídu a vy premýšľate, čo s tým? 

Prvý nápad je ovocie zamraziť, ale zistíte, že mraznička praská vo švíkoch a je plná ovocia ešte z minulého roka. 

Druhý nápad je darovať ovocie ďalej, len vás práve nenapadá komu. 

Tretí letmo preletí hlavou, veď 5 dni to nechám tak a možno sa ovocie pokazí a pôjde do kompostu. 

A potom sa zľutujete a príde štvrtý nápad, ktorým je vyrobiť chutný džem. Keď však vidíte množstvo ovocia, tak vás napadne, že po zvyšok roka budete jedávať džem rovnakej chute. A predsa to tak byť nemusí. Stačí si vyrobiť variácie domácich džemov rôznej príchuti za pomoci esenciálnych olejov doTERRA.

U nás na džem používame len ovocie, trstinový cukor a čisté esenciálne oleje od značky doTERRA. Ak disponujete inými esenciálnymi olejmi, dávajte pozor, či sú naozaj čisté a vhodné na vnútorné použitie. Veľakrát výrobcovia uvádzajú, že esenciálny olej je 100%-tný, ale v zložení sa dočítate o iných prísadách. Prečo práve esenciálne oleje od doTerra sú vhodné na pridanie do džemov a konzumáciu sa dočítate v článku Top 5 dôvodov prečo esenciálne oleje od doTERRA. U nás najobľúbenejšou kombináciou je rozhodne Hruškový džem s Limetkou.

 Postup prípravy akejkoľvek variácie domáceho džemu:

  1. ovocie umyjeme, v prípade potreby odkôstkujeme
  2. pomixujeme ovocie aj so šupkou na jemnú hmotu, či už tyčovým mixérom alebo mixérom na smoothie (kto má rád aj väčšie kúsky ovocia v džeme, pár kúskov nechá bokom a pridá v procese varenia)
  3. u nás sa snažíme množstvo cukru limitovať a tak na cca. 2 litre zmixovanej hmoty v hrnci dávame maximálne 400 gramov trstinového cukru (ak je ovocie sladšie, dávame menej) 
  4. potom príde na rad tá únavná časť, kedy treba hmotu miešať a variť (v závislosti od typu hrnca a množstva zmixovanej hmoty 2-3 hodiny pri cca. 2,5 litrovom hrnci do plna)
  5. keď je ovocia veľa, čas ušetríte využitím viacerých hrncov naraz
  6. keď sa objem hrnca zmenší na približne polovicu a džem je hustý, stíšime plameň na minimum alebo džem úplne odstavíme a pristúpime k tvorbe variácii džemov za pomoci pridávania esenciálnych olejov (viď. pravidlá nižšie)
  7. džem dáme do pohárov, zavrieme, otočíme dole viečkom a necháme odstáť do rána

Vo výsledku môžete mať miesto napríklad veľa pohárov Ríbezľového džemu rôzne kombinácie džemu, ktoré vytvoríte počas jedného varenia, a to napríklad variantu: 

  1. čistého Ríbezľového džemu,
  2. Ríbezľový džem s Divokým pomarančom (Wild Orange) a Škoricou (Cassia)
  3. Ríbezľový džem s Mätou (Peppermint) a Levanduľou (Levander) 

Pozor: na cca. 1 liter hotového džemu stačí 1 kvapka esenciálneho oleja, pretože tieto oleje sú silno koncentrované. Napríklad 1 kvapka mätového esenciálneho oleja ma silu cca. 25 šálok mätového čaju. Mäta vo všeobecnosti zvyšuje krvný tlak, čiže pri aplikácii pozor pre osoby s vysokým krvným tlakom. Mäta je však v lete osviežujúca v džeme, ktorý je kyslej chuti a tak stojí za vyskúšanie.

Odporúčanie je kvapnúť 1 kvapku esenciálneho oleja do džemovej hmoty, ochutnať a ak sa vám bude zdať chuť málo výrazná, až potom pridať druhú kvapku. Platí však, že menej je niekedy viac, a keď pridáte veľa kvapiek, zničíte chuť pôvodného ovocia.

A aké sú naše obľúbené kombinácie?

Hruškový džem s limetkou je náš TOP, na ktorý potrebujete:

  • hrušky,
  • trstinový cukor,
  • 1 kvapku esenciálneho oleja doTERRA Limetka (Lime)

Čerešnový džem s limetkou, na ktorý potrebujete:

  • čerešne,
  • trstinový cukor,
  • 1 kvapku esenciálneho oleja doTERRA Limetka (Lime)

Slivkový džem so škoricou a badiánom, na ktorý potrebujete:

  • slivky,
  • trstinový cukor,
  • 1 kvapku esenciálneho oleja doTERRA Škorica (Cassia),
  • 1 kvapku esenciálneho oleja doTERRA Badián (Star Anise)
  • v prípade slivkového džemu sa fantázii medze nekladú a tak sme skúšali i variantu, kde sme pridali do džemu horkú čokoládu, prípadne 2 cl. kvalitného rumu alebo koňaku. 

Ríbezľový džem s divokým pomarančom a škoricou, na ktorý potrebujete:

  • ríbezle,
  • trstinový cukor,
  • 1 kvapku esenciálneho oleja doTERRA Divoký pomaranč (Wild Orange),
  • 1 kvapku esenciálneho oleja doTERRA Škorica (Cassia)

Ríbezľový džem s mätou a levanduľou, na ktorý potrebujete:

  • ríbezle,
  • trstinový cukor,
  • 1 kvapku esenciálneho oleja doTERRA Mäta (Peppermint),
  • 1 kvapku esenciálneho oleja doTERRA Levanduľa (Levander)

Jahodový džem s mätou, na ktorý potrebujete:

  • jahody,
  • trstinový cukor,
  • 1 kvapku esenciálneho oleja doTERRA Mäta (Peppermint)

Jahodový džem s divokým pomarančom, na ktorý potrebujete:

  • jahody,
  • trstinový cukor,
  • 1 kvapku esenciálneho oleja doTERRA Divoký pomaranč (Wild Orange)

Samozrejme vymyslieť sa dajú i iné kombinácie napríklad s esenciálnym olejom Mandarinka (Tangerinka), Citrón (Lemon), Zázvor (Ginger) a použiť sa dá rôzne ovocie podľa dostupnosti. 

Existujú i už hotové zmesi esenciálnych olejov doTERRA určené špeciálne na varenie. Jedná sa o gastronomické zmesi s označeniami:

Tieto zmesi sme zatiaľ do džemov nedávali, hoc Tropická zmes by mohla byť zaujímavá.

Ak ešte svoje esenciálne oleje doma nemáte a chceli by ste ich vyskúšať, neváhajte ma kontaktovať.

Netradične vám prajem krásne chvíle strávené za sporákom a nech sa vám variácie džemov podaria. 

PS1: Tento článok som výnimočne nepísala ja, ale môj manžel.

PS2: Džemy u nás nevarím ja, ale môj manžel, keďže ja na to nemám trpezlivosť a tieto recepty sú jeho domáce a chutné pokusy.

PS3: Milé dámy, prajem vám, aby ste sa tak dobre vydali, ako ja. 😊  

Som mama dvoch malých ratolestí a mojou vášňou sa stala AROMATERAPIA. Rada budem vašim sprievodcom vo svete voňavých esencií, ktoré vás privedú k fyzickej aj psychickej rovnováhe. Môj príbeh si môžte prečítať tu >>