Máme tu leto, je tu na betón… Poznáte túto pesničku od detských interpretov Smejko a Tanculienka?
Máme tu leto a s ním sa spája teplo, voda, prázdniny, vône, ovocie a rodinní príslušníci, ktorí vám radi domov z lásky prinesú za tašky alebo debničky ovocia zo záhrady. Poznáte ten pocit, keď odídu a vy premýšľate, čo s tým?
Prvý nápad je ovocie zamraziť, ale zistíte, že mraznička praská vo švíkoch a je plná ovocia ešte z minulého roka.
Druhý nápad je darovať ovocie ďalej, len vás práve nenapadá komu.
Tretí letmo preletí hlavou, veď 5 dni to nechám tak a možno sa ovocie pokazí a pôjde do kompostu.
A potom sa zľutujete a príde štvrtý nápad, ktorým je vyrobiť chutný džem. Keď však vidíte množstvo ovocia, tak vás napadne, že po zvyšok roka budete jedávať džem rovnakej chute. A predsa to tak byť nemusí. Stačí si vyrobiť variácie domácich džemov rôznej príchuti za pomoci esenciálnych olejov doTERRA.
U nás na džem používame len ovocie, trstinový cukor a čisté esenciálne oleje od značky doTERRA. Ak disponujete inými esenciálnymi olejmi, dávajte pozor, či sú naozaj čisté a vhodné na vnútorné použitie. Veľakrát výrobcovia uvádzajú, že esenciálny olej je 100%-tný, ale v zložení sa dočítate o iných prísadách. Prečo práve esenciálne oleje od doTerra sú vhodné na pridanie do džemov a konzumáciu sa dočítate v článku Top 5 dôvodov prečo esenciálne oleje od doTERRA. U nás najobľúbenejšou kombináciou je rozhodne Hruškový džem s Limetkou.
Postup prípravy akejkoľvek variácie domáceho džemu:
Vo výsledku môžete mať miesto napríklad veľa pohárov Ríbezľového džemu rôzne kombinácie džemu, ktoré vytvoríte počas jedného varenia, a to napríklad variantu:
Pozor: na cca. 1 liter hotového džemu stačí 1 kvapka esenciálneho oleja, pretože tieto oleje sú silno koncentrované. Napríklad 1 kvapka mätového esenciálneho oleja ma silu cca. 25 šálok mätového čaju. Mäta vo všeobecnosti zvyšuje krvný tlak, čiže pri aplikácii pozor pre osoby s vysokým krvným tlakom. Mäta je však v lete osviežujúca v džeme, ktorý je kyslej chuti a tak stojí za vyskúšanie.
Odporúčanie je kvapnúť 1 kvapku esenciálneho oleja do džemovej hmoty, ochutnať a ak sa vám bude zdať chuť málo výrazná, až potom pridať druhú kvapku. Platí však, že menej je niekedy viac, a keď pridáte veľa kvapiek, zničíte chuť pôvodného ovocia.
A aké sú naše obľúbené kombinácie?
Hruškový džem s limetkou je náš TOP, na ktorý potrebujete:
Čerešnový džem s limetkou, na ktorý potrebujete:
Slivkový džem so škoricou a badiánom, na ktorý potrebujete:
Ríbezľový džem s divokým pomarančom a škoricou, na ktorý potrebujete:
Ríbezľový džem s mätou a levanduľou, na ktorý potrebujete:
Jahodový džem s mätou, na ktorý potrebujete:
Jahodový džem s divokým pomarančom, na ktorý potrebujete:
Samozrejme vymyslieť sa dajú i iné kombinácie napríklad s esenciálnym olejom Mandarinka (Tangerinka), Citrón (Lemon), Zázvor (Ginger) a použiť sa dá rôzne ovocie podľa dostupnosti.
Existujú i už hotové zmesi esenciálnych olejov doTERRA určené špeciálne na varenie. Jedná sa o gastronomické zmesi s označeniami:
Tieto zmesi sme zatiaľ do džemov nedávali, hoc Tropická zmes by mohla byť zaujímavá.
Ak ešte svoje esenciálne oleje doma nemáte a chceli by ste ich vyskúšať, neváhajte ma kontaktovať.
Netradične vám prajem krásne chvíle strávené za sporákom a nech sa vám variácie džemov podaria.
PS1: Tento článok som výnimočne nepísala ja, ale môj manžel.
PS2: Džemy u nás nevarím ja, ale môj manžel, keďže ja na to nemám trpezlivosť a tieto recepty sú jeho domáce a chutné pokusy.
PS3: Milé dámy, prajem vám, aby ste sa tak dobre vydali, ako ja. 😊